Wyszukiwarka
kurczak z czosnkiem po hiszpańsku
- 4 ćwiartki kurczaka
- 3 łyżki mąki przennej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- 20 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- 400 ml bulionu drobiowego
- 50 ml wytrawnego białego wina
- nać z pietruszki do przybrania
- Kawałki kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem cayenne, pieprzem i solą.
- W garnku żeliwnym rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać czosnek ciągle mieszając przez 2 minuty
- Wyjąć czosnek i odstawić
- Obsmażać kawałki kuraczaka po 5 minut z każdej strony na złotobrązowo w razie potrzeby dolewając oliwy.
- Dodać czosnek, liść laurowy, bulion i wino. Dopowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Wyjąć kawałki kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały płyn gotować aż odparuje połowa. W razie potrzeby doprawić.
- Kawałki kurczaka podawać polane sosem i posypane nacią pietruszki