logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



kurczak z czosnkiem po hiszpańsku

garnek żeliwny garnki żeliwne kurczak z czosnkiem po hiszpańsku
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 łyżki mąki przennej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 20 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • nać z pietruszki do przybrania
  1. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem cayenne, pieprzem i solą.
  2. W garnku żeliwnym rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać czosnek ciągle mieszając przez 2 minuty
  3. Wyjąć czosnek i odstawić
  4. Obsmażać kawałki kuraczaka po 5 minut z każdej strony na złotobrązowo w razie potrzeby dolewając oliwy.
  5. Dodać czosnek, liść laurowy, bulion i wino. Dopowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
  6. Wyjąć kawałki kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały płyn gotować aż odparuje połowa. W razie potrzeby doprawić.
  7. Kawałki kurczaka podawać polane sosem i posypane nacią pietruszki